Image
Loading
Image
6 Απριλίου, 2022

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει την ανταπόκριση των ασθενών με μελάνωμα στην ανοσοθεραπεία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο : ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Πως οι φυτικές ίνες επηρεάζουν την ανταπόκριση των ασθενών με μελάνωμα στην ανοσοθεραπεία;

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει ορισμένα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για το μελάνωμα να ανταποκριθούν στην ανοσοθεραπεία επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI), μέρος του Εθνικού Ινστιτούτα Υγείας και το Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη, η οποία ανέλυσε τόσο τα άτομα με μελάνωμα όσο και τα μοντέλα της νόσου σε ποντίκια, εμφανίστηκαν στις 24 Δεκεμβρίου 2021 στο Science.

Μεταξύ των ασθενών με προχωρημένο στάδιο μελάνωμα που υποβλήθηκαν σε ανοσοθεραπεία, εκείνοι που κατανάλωναν τουλάχιστον 20 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα επιβίωσαν περισσότερο χωρίς να προχωρήσει η νόσος τους. Αντίθετα, η χρήση προβιοτικών συμπληρωμάτων φάνηκε να μειώνει κάπως την αποτελεσματικότητα των σχημάτων αναστολής σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που συνήθως καταναλώνονται ως συμπλήρωμα για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

«Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι κάποιος μπορεί να στοχεύσει τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου και να επηρεάσει την ικανότητα του ασθενούς να ανταποκρίνεται στην ανοσοθεραπεία», δήλωσε ο Giorgio Trinchieri, MD, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ολοκληρωμένης Ανοσολογίας του Καρκίνου στο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου του NCI, ένας από τους συνεπικεφαλής της μελέτης. «Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και όσπρια, θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητά σας να ανταποκρίνεστε στην ανοσοθεραπεία».

Η ανοσοθεραπεία βοηθά στην αποκατάσταση της φυσικής ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Αυτά τα φάρμακα έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο μελάνωμα, βελτιώνοντας το χρόνο ζωής ορισμένων ατόμων με προχωρημένη νόσο, μερικές φορές κατά χρόνια. Ωστόσο, για πολλούς ασθενείς, οι αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος αποτυγχάνουν να σταματήσουν την ανάπτυξη των όγκων τους.

Αρκετές μελέτες έχουν προτείνει ότι η σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο μπορεί να επηρεάσει την απόκριση στην ανοσοθεραπεία.

Πηγή: Comprehensive Cancer Information – National Cancer Institute