Image
Loading

MSI Εξέταση -Μικροδορυφορική Αστάθεια

Η MSI εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής αγωγής και στην περαιτέρω εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου. Η MSI συναντάται συχνότερα στο καρκίνου του παχέος εντέρου και στον καρκίνο του ενδομητρίου. MSI έχει επίσης παρατηρηθεί και στον καρκίνο τραχήλου μήτρας, καρκίνο στομάχου, στο γλοιοβλάστωμα, στο μελάνωμα, στον καρκίνο των ωοθηκών και στον καρκίνο του προστάτη και η εξέταση συνιστάται και σε άτομα που πάσχουν από Σύνδρομο Lynch.

Η ανάλυση MSI:
  • Καθορίζει την πρόγνωση σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου (ΚΠΕ) σταδίου ΙΙ.
  • Προσδιορίζει τους ασθενείς με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης Κληρονομούμενου Μη-Πολυποδιακού Καρκίνου Παχέος Εντέρου (Σύνδρομο Lynch).
  • Βοηθά στην επιλογή ασθενών με ένδειξη για ανάλυση ColonAIQ
  • Βοηθά στην πρόβλεψη της θεραπείας 5-FU.
  • Προβλέπει την ανταπόκριση του ασθενούς στην ανοσοθεραπεία.

CancerMSI PrevelanceHistology
Breast<%1, unless occuring in young women with HNPCC-
Cervical5%Advanced Cancers
Colorectal Cancer15%All Cancers
EndometrialUp to 33%40% of endometrioid tumours and 2% of serous tumours
Gastric15%All Cancers
Glioma0-33%Controversial dat. Pediatric, young adults
Head and Neck CancerNone-
Hepatocellular<1%-
Lung Cancer<1%-
Melanoma2-77%Inconsistent data
Ovarian10%All Cancers
Pancreatic and Periampullar1% in sporadic PDAC, 10% in cancers of periampullary areaAll cancers
Prostate CancerUp to 12%Advanced stage cancers
Renal cell carcinomaNone-
SarcomaNone-
Sebaceous skin tumours25%All Cancers
Thyroid 1%All Cancers

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Εξέτασης MSI

Η ύπαρξη αστάθειας σε θέσεις μικροδορυφόρων στον καρκινικό ιστό είναι προβλεπτικός δείκτης ανταπόκρισης στην ανοσοθεραπεία. Η μικροδορυφορική αστάθεια προκύπτει όταν το σύστημα επιδιόρθωσης MMR (DNA Mismatch Repair) δεν λειτουργεί σωστά.

Από το υπό εξέταση δείγμα καρκινικού ιστού εγκλεισμένου σε παραφίνη απομονώνεται γενωμικό DNA. Ακολουθεί ανάλυση 76 δεικτών με τη μέθοδο αλληλούχισης επόμενης γενεάς για να εκτιμηθεί η κατάσταση της Μικροδορυφορικής αστάθειας (MSI) χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Ion Ampliseq.

Η αλληλούχηση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα αλληλούχισης επόμενης γενιάς Ion Gene S5 Prime System (Thermo Fisher Scientific). Η εξέταση παρέχει αποτελέσματα για μεμονωμένους μικροδορυφόρους και παράγει μια βαθμολογία MSI για το δείγμα. Ένα δείγμα θεωρείται θετικό για MSI αν ο βαθμός μικροδορυφορικής αστάθειας είναι μεγαλύτερος από 30.

Για τις περιπτώσεις των ασθενών όπου πρέπει να διερευνηθεί αποκλειστικά η απόκριση τους στην ανοσοθεραπεία, προτείνεται η εξέταση Immune Response, η οποία περιλαμβάνει τους τρεις βιοδείκτες πρόβλεψης απόκρισης στην ανοσοθεραπεία ΤΜΒ, MSI PDL1

Image

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιες μορφές καρκίνου καλύπτει;

Η εξέταση καλύπτει όλους τους τύπους καρκίνου και βοηθάει στην πρόγνωση της ανταπόκρισης των ασθενών στην ανοσοθεραπεία. Η MSI συναντάται συχνότερα στο καρκίνου του παχέος εντέρου και στον καρκίνο του ενδομητρίου. MSI έχει επίσης παρατηρηθεί και στον καρκίνο τραχήλου μήτρας, καρκίνο στομάχου, στο γλοιοβλάστωμα, μελάνωμα, καρκίνο ωοθηκών, καρκίνο προστάτη.

Σε πόσες μέρες παραδίδονται τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα παραδίδονται σε 7 εργάσιμες ημέρες.

Τι τύπος δείγματος χρειάζεται για το τεστ;

Θα χρειαστεί μπλοκ παραφίνης από τον όγκο ή διαφορετικά αχρωμάτιστες τομές παραφίνης επιστρωμένες σε αντικειμενοφόρα πλακίδια.

Καλύπτεται το τεστ από δημόσια/ιδιωτική ασφάλιση;

Σχετικά με την κάλυψη του κόστους και πληροφορίες για αυτό πατήστε εδώ με τη γραμματεία της Genekor.

Πώς πληρώνω το τεστ;

Η πληρωμή πραγματοποιείται με τραπεζική κατάθεση ή χρεωστική/πιστωτική κάρτα

Πώς στέλνω το δείγμα και παραλαμβάνω τα αποτελέσματα;

Σχετικά με την παραλαβή του δείγματος επικοινωνήστε με τη γραμματεία. Όσον αφορά τα αποτελέσματα κοινοποιούνται στον ιατρό σας και σε εσάς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πως να ζητήσετε το τεστ

Η ομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών μας δεσμεύεται να απαντήσει στις ερωτήσεις σας σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει η Genekor. Εάν σας ενδιαφέρει οποιαδήποτε απο τις εξετάσεις που προσφέρει η Genekor παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα.

 

*Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση και αποστολή του έντυπου Συναίνεσης και Συγκατάθεσης που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

Αν θέλετε να μας στείλετε το δείγμα σας, επικοινωνήστε μαζί μας προκειμένου να κανονίσουμε όλες τις διαδικασίες.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

*Για περισσότερες πληροφορίες επιστημονικού περιεχομένου παρακαλώ επικοινωνήστε στο: scientific.support@genekor.com