CYP2C9 & CYP2C19 & ABCB1
Η εξέταση βασίζεται στη φαρμακογονιδιωματική και προσδιορίζει τη δυνατότητα μεταβολής της κλοπιδογρέλης στον ασθενή, την πιθανότητα σχηματισμού θρομβώσεως μετά από χορήγησή της, αλλά και την κατάλληλη δοσολογία ανά περίπτωση. Η κλοπιδογρέλη είναι φαρμακευτική ουσία με αντιθρομβωτική δράση. Παρά το καθαρό κλινικό όφελος που επιτυγχάνεται με τη χορήγηση κλοπιδογρέλης σε καρδιαγγειακούς ασθενείς, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών εξακολουθεί να παρουσιάζει καρδιαγγειακά συμβάντα με τη θρόμβωση του stent ή των μοσχευμάτων μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass).
Μεταξύ των γενετικών παραγόντων, οι γονιδιακοί πολυμορφισμοί του CYP2C9, CYP2C19 και του ABCB1 επηρεάζουν σημαντικά τις φαρμακοκινητικές και φαρμακοδυναμικές ιδιότητες της κλοπιδογρέλης.
Πολυμορφισμοί στα γονίδια CYPs που προκαλούν μειωμένη ενεργητικότητα του ενζύμου επιφέρουν χαμηλότερα επίπεδα του ενεργού μεταβολίτη της κλοπιδογρέλης στο πλάσμα και μικρότερη αναστολή των αιμοπεταλίων.
Συνεπώς, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ενός νέου θρομβωτικού επεισοδίου μετά από ένα οξύ στεφανιαίο επεισόδιο (Acute Coronary Syndrome-ACS) ή μια διαδερμική παρέμβαση των στεφανιαίων (Percutancous Coronary Intervention-PCI). Επιπλέον, ο πολυμορφισμός C3435T στο γονίδιο ABCB1, έχει συσχετιστεί με μειωμένη απορρόφηση του φαρμάκου από το έντερο μειώνοντας την αντιαιμοπεταλική του δράση.
Αντιθέτως, σε άτομα με το αλληλόμορφο CYP2C19*17, το οποίο σχετίζεται με αυξημένη ενζυμική δραστικότητα, η κλοπιδογρέλη παρουσιάζει ενισχυμένη προστατευτική δράση ενάντια στο σχηματισμό θρομβώσεων αλλά και αυξημένη αναστολή του P2Y12, άρα αυξημένο αιμορραγικό κίνδυνο.
Επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη δυνατότητα μεταβολής της κλοπιδογρέλης του κάθε ασθενούς , αλλά και την κατάλληλη δοσολογία για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η διαχείριση.
Η εξέταση πραγματοποιείται σε 1 φιαλίδιο αίματος EDTA ή σε δείγμα σιέλου
Κάντε λήψη των εντύπων, στην περίπτωση που γνωρίζετε ήδη την διαδικασία αποστολής δείγματος.