Image
Loading
Image
15 Δεκεμβρίου, 2022

Εκτίμηση Πολυγονιδιακού Κινδύνου σε μια ομάδα 105 ασθενών με Καρκίνο του Μαστού που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε πολυγονιδιακό έλεγχο για κληρονομούμενο καρκίνο.

Η μελέτη της Επιστημονικής Ομάδας της Genekor με θέμα « Εκτίμηση Πολυγονιδιακού Κινδύνου σε μια ομάδα 105 ασθενών με Καρκίνο του Μαστού που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε πολυγονιδιακό έλεγχο για κληρονομούμενο καρκίνο»  «Polygenic Risk Score in a cohort of 105 Breast Cancer patients previously tested with a multi gene panel for hereditary cancer» παρουσιάστηκε στο San Antonio Breast Cancer Symposium 2022 με μορφή Poster.

Το Polygenic Risk Score είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και τον υπολογισμό του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής και επομένως ερευνούμε εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ομάδα 105 ασθενών για τον εντοπισμό αυτού του κινδύνου.

Τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η επιστημονική ομάδα της Genekor είναι ότι:

  • Το PRS μπορεί να βοηθήσει στην εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνο του μαστού σε περίπου 30% των ανθρώπων που είναι αρνητικοί στον γενετικό έλεγχο κληρονομούμενου καρκίνου.
  • Από κοινού, παθογόνος παραλλαγή σε υψηλού και μεσαίου κινδύνου γονίδια (20%) και PRS (30%) εκτιμάται ότι δικαιολογεί το 50% των γυναικών με κίνδυνο ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
  • Το PRS δεν φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εκτίμησης του κινδύνου στους φορείς παραλλαγών σε γονίδια μεσαίου κινδύνου αλλά βοηθά σε γονίδια χαμηλού κινδύνου.

Για να διαβάσετε το poster κάντε κλικ εδώ.