Image
Loading
Image
13 Οκτωβρίου, 2021

Η σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης για τον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού μέσα από την αληθινή ιστορία της Ήλιας

Η Ήλια μοιράστηκε την ιστορία της στο Harper’s Bazaar

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από τις γυναίκες που γεννιούνται σήμερα μία στις οκτώ θα νοσήσει με καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη 330.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού και 90.000 πεθαίνουν από αυτή την αιτία. Υπάρχουν όμως και οι ιστορίες όσων επέζησαν, οι οποίες υπενθυμίζουν τη μεγάλη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης. Όπως η ιστορία της Ήλιας.

Ως γυναίκα που βρέθηκε αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού θα θέλαμε να μοιραστείς μαζί μας αυτή την τόσο δυνατή εμπειρία σου.

Όλα ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν σε ανύποπτη στιγμή ψηλάφισα μόνη μου ένα μικρό εξόγκωμα την ώρα που ντυνόμουν. Είχα αμελήσει για έξι μήνες την καθιερωμένη μου ετήσια εξέταση, την οποία και επαναλάμβανα τα τελευταία χρόνια. Ακολούθησαν μαστογραφίες, υπέρηχος, μαγνητική μαστών, βιοψία. Μόλις τέσσερις μήνες πριν είχε διαγνωστεί ο πατέρας μου με καρκίνο του μαστού και αυτό ήταν μεγαλύτερο σοκ για την οικογένεια, μιας και αγνοούσαμε αυτή τη πιθανότητα. Για μένα ήταν σαν να μπήκα στη ροή που είχε ανοίξει ο πατέρας μου. Ξέραμε τι επακολουθεί. Μπαίνεις στον χορό και χορεύεις. Ευτυχώς, ζούμε σε μια εποχή που η επιστήμη εξελίσσεται και αυτό ήταν καθησυχαστικό.

Ποια θεραπεία ακολούθησες ή ακολουθείς;

Νομίζω ακολούθησα όλο το πακέτο. Χειρουργείο μαστεκτομής με άμεση αποκατάσταση. Οκτώ κύκλοι χημειοθεραπείας, δεκαέξι ακτινοθεραπείες και ορμονοθεραπεία, η οποία συνεχίζει και θα συνεχίσει για κάποια χρόνια ακόμα.

Υποβλήθηκες σε γονιδιακό έλεγχο για κληρονομούμενο καρκίνο. Πώς βοήθησε;

Υποβλήθηκα σε γονιδιακό έλεγχο στο εργαστήριο της Genekor για μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA2, γιατί οι γιατροί, με το άκουσμα ότι είχε και ο πατέρας μου, θεώρησαν σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει και σ’ εμένα. Και έτσι ήταν. Την ίδια εξέταση ακολούθησε και η αδερφή μου, καθώς υπήρχε πιθανότητα να έχει κληρονομήσει την ίδια μετάλλαξη. Ευτυχώς, ο κύκλος έκλεισε σ’ εμένα. Εφόσον είχα κληρονομήσει το BRCA2 από τον πατέρα μου, που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα του, μου δόθηκε η δυνατότητα να προλάβω τουλάχιστον την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου στον άλλο μαστό ή στις ωοθήκες, κάνοντας τα ανάλογα χειρουργεία ως μέσο προφύλαξης, δίνοντάς μου περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Ποιο μήνυμα θέλεις να δώσεις στις γυναίκες;

Να φροντίζουν τον εαυτό τους και να ακούνε το σώμα τους. Δεν υπάρχει το «έλα, μωρέ, σιγά, δε βαριέσαι» που λένε όταν αμελούν να κάνουν τον ετήσιο έλεγχο. Για μένα ήταν μόλις έξι μήνες επιπλέον και ήμουν στα 41 μου, που άλλες γυναίκες δεν έχουν καν ξεκινήσει να κάνουν εξετάσεις.

Πηγή: https://www.harpersbazaar.gr/