Image
Loading
Image
27 Νοεμβρίου, 2018

Κληρονομούμενα Καρκινικά Σύνδρομα: Υπόθεση Γονιδίων

Ο έλεγχος και η γενετική παρακολούθηση προλαμβάνει, αντιμετωπίζει και θεραπεύει αποτελεσματικά τον καρκίνο του μαστού

Τα κληρονομούμενα καρκινικά σύνδρομα, τα οποία να σημειωθεί πως αποτελούν περίπου το 10-15% των περιπτώσεων διαγνωσθέντων καρκίνων, είναι γνωστό ότι οφείλονται στην ύπαρξη κληρονομούμενων μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια του οργανισμού μας.

Σήμερα έχουμε την τεχνολογία και τις γνώσεις για να αναλύουμε αυτά τα γονίδια και να μπορούμε να καθορίζουμε την κληρονομικότητα της νόσου και συνεπώς να την προλαμβάνουμε, να την αντιμετωπίζουμε αλλά και να την θεραπεύουμε εξατομικευμένα και αποτελεσματικά. Ένας τύπος καρκίνου στον οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αλματώδης πρόοδος της μοριακής βιολογίας αλλά και της ικανότητάς μας να αναλύουμε και να χρησιμοποιούμε τη γνώση από τα γονίδια είναι ο καρκίνος του μαστού και/ή των ωοθηκών, με πιο δημοφιλή τα γονίδια BRCA1 και BRCA2.  Σε μεγάλο ποσοστό των οικογενειών υψηλού κινδύνου, όμως, η ανάλυση των δύο αυτών γονιδίων έχει αποδειχτεί αρνητική, καθότι τα BRCA1 και BRCA2 δεν είναι τα μόνα γονίδια που συνδέονται με τον κληρονομούμενο καρκίνο μαστού και ωοθηκών. Με την πρωτοποριακή πολύ-γονιδιακή ανάλυση HerediGENE (heredigene.gr),  αναλύεται πλήρως μία ομάδα 33 γονιδίων που σχετίζονται με τα πιο γνωστά κληρονομούμενα καρκινικά σύνδρομα, συμπεριλαμβανόμενου του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, συνεισφέροντας τόσο στην πρόληψη, όσο και στην θεραπεία του καρκίνου. Σημαντικό νέο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι πρόσφατα επικαιροποιήθηκε η λίστα με τους ογκολογικούς βιοδείκτες οι οποίοι αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν τα γονίδια BRCA1 και BRCA2, καθιστώντας την ανάλυση HerediGENE πιο προσιτή σε ακόμα περισσότερους ασθενείς.

Σε ποιους απευθύνεται

  • Ο έλεγχος και η γενετική παρακολούθηση συνίστανται σε όλες τις γυναίκες που:
  • Έχουν διάγνωση επιθηλιακού καρκινώματος των ωοθηκών, ανεξαρτήτου ηλικίας και οικογενειακού ιστορικού
  • Έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού πριν από την ηλικία των 45 ετών
  •  Έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε οποιαδήποτε ηλικία και έχουν τουλάχιστον 2 περιστατικά από την ίδια μεριά της οικογένειας με εμπεριστατωμένη διάγνωση καρκίνου του μαστού, ωοθηκών, παγκρέατος ή προστάτη με Gleason score ≥7
  • Στην οικογένεια υπάρχει γνωστή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA1/2.

Genekor Ιατρική Α.Ε.