Image
Loading
Image
1 Φεβρουαρίου, 2022

Η διακοπή του καπνίσματος ακόμα και μετά τη διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα βελτιώνει 29% τη συνολική επιβίωση ασθενών.

Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ογκολογίας “Journal of Thoracic Oncology” της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Καρκίνου Του Πνεύμονα, οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που διακόπτουν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση της νόσου έχουν πολύ σημαντική   βελτίωση στην επιβίωσή τους κατά 29% σε σχέση με όσους συνεχίζουν το κάπνισμα παρά τη διάγνωση.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν είκοσι ένα άρθρα που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1980 και 2021, τα οποία περιλάμβαναν συνολικά περισσότερους από 10.000 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Υπήρχε σημαντική διακύμανση μεταξύ των μελετών ως προς το σχεδιασμό, τα χαρακτηριστικά των ασθενών, τις θεραπείες που έλαβαν, τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό της κατάστασης καπνίσματος (διακοπή ή συνέχιση) και τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Οι ερευνητές  κατέληξαν ότι η διακοπή του καπνίσματος κατά τη διάγνωση ή μετά από αυτήν σχετίζεται με ευεργετική επίδραση στην επιβίωση των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα και ότι οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να εκπαιδεύουν τους ασθενείς με Καρκίνο του Πνεύμονα σχετικά με τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος ακόμη και μετά τη διάγνωση και να τους παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος.

Πηγή: https://www.jto.org/article/S1556-0864(21)03404-3/fulltext