Image
Loading
Image
4 Φεβρουαρίου, 2019

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου – Επανάσταση στη μάχη της νόσου!

Η συνειδητή πρόληψη αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην μάχη για την καταπολέμηση της νόσου του καρκίνου. 

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, και αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία ενημέρωσης για αυτή την μάστιγα της σύγχρονης εποχής. Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου φέρει και μία ορισμένη θεματολογία. Φέτος, το θέμα της καμπάνιας κατά του καρκίνου είναι το “I am and I will” («Είμαι και θα είμαι»), δίνοντας έμφαση στον δικό μας ενεργό ρόλο ως καταλυτικό παράγοντα για την μάχη ενάντια στην ασθένεια.

Το 2018 καταμετρήθηκαν περίπου 9.5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως λόγω του καρκίνου, αριθμός που αντιστοιχεί σε 26.000 θανάτους ημερησίως. Παρότι τα τελευταία έτη έχει μειωθεί η θνησιμότητα από τον καρκίνο λόγω της πλέον εξατομικευμένης διαχείρισης των  καρκινοπαθών και των νέων, «έξυπνων» θεραπειών, βλέπουμε πως τα κρούσματα του καρκίνου αυξάνονται ραγδαία. Κύριος λόγος αυτού είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες των ατόμων, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έκθεση σε διάφορες χημικές/τοξικές ουσίες καθώς και η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη όγκων, και όχι τυχαία. Τα πορίσματα όλων των κλινικών μελετών τα τελευταία χρόνια ξεδιαλύνουν πλέον και αποδεδειγμένα το τοπίο όσον αφορά την άρρηκτη συσχέτιση του τρόπου ζωής των ατόμων με την ανάπτυξη καρκίνου. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες ο καρκίνος αποτελεί ζήτημα κληρονομικότητας και χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης και εκτενούς παρακολούθησης. Γενικότερα όμως, σε έναν μεγάλο βαθμό (έως και στο 95% των περιπτώσεων), ο καρκίνος αποτελεί σποραδική και όχι κληρονομική ασθένεια.

Επένδυση στην πρόληψη

Η ορθή πρόληψη αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην μάχη για την καταπολέμηση της νόσου του καρκίνου. Η Διεθνής Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (Union for International Cancer Control – UICC) προβλέπει πως μέσω της εφαρμογής της πρωτοβουλίας «Treatment for All», με πάνω από 1.100 οργανισμούς/μέλη και περισσότερες από 170 χώρες , μπορούν να σωθούν πάνω από 3,7 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν προκειμένου να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας έναντι της εμφάνισης καρκίνου;

  • Να υιοθετήσουμε ένα πρότυπο μεσογειακής διατροφής και να αποφεύγουμε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι/ζάχαρη και επεξεργασμένα κρέατα (τα οποία σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση πολλαπλών ειδών καρκίνου όπως καρκίνο του παχέος εντέρου)
  • Να ελαχιστοποιήσουμε ή και να εξαλείψουμε την κατανάλωση του αλκοόλ
  • Να ενστερνιστούμε την τακτική σωματική άσκηση και να διατηρούμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος
  • Να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και να φοράμε αντηλιακό καθημερινά, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες
  • Να διακόψουμε οριστικά το κάπνισμα αλλά και την έκθεσή μας σε χώρους στους οποίους γινόμαστε παθητικοί καπνιστές (καθώς αποτελεί γεγονός πλέον πως και οι παθητικοί καπνιστές αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου)
  • Να αποφεύγουμε την έκθεσή μας σε ραδιενεργές/χημικές/τοξικές ουσίες πάσης φύσεως
  • Να εμβολιαστούμε κατά της Ηπατίτιδας C και του ιού HPV για την πρόληψη από ορισμένες μορφές καρκίνου
  • Και φυσικά, να πραγματοποιούμε όλους τους απαραίτητους τακτικούς ελέγχους οι οποίοι προβλέπονται σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο μας.

Είναι πλέον γεγονός: Κάθε μέρα που περνάει, η επιστήμη θα κερδίζει και μία μικρή μάχη ενάντια στη νόσο του καρκίνου!