Image
Loading
Image
27 Νοεμβρίου, 2018

Καρκίνος πνεύμονα: Το γονιδιακό προφίλ των ασθενών ως κλειδί για την θεραπεία της νόσου.

Νοέμβριος: Μήνας ενημέρωσης κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου σήμερα, κατέχοντας αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας λόγω του ότι αποτελεί ασθένεια χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα παρά μόνο όταν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Είναι αδιαμφισβήτητα συνδεδεμένη με το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, και παρουσιάζει ποσοστιαία αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στον γυναικείο πληθυσμό τα τελευταία χρόνια.

Η νόσος του καρκίνου του πνεύμονα διακρίνεται σε δύο μορφές: σε μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα, την πιο συνηθισμένη μορφή εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες και στον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, μία λιγότερο συνηθισμένη μορφή του. Οι δύο αυτές μορφές χρήζουν διαφορετικής διαχείρισης και θεραπείας ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας άνω από το 90% των περιστατικών του καρκίνου του πνεύμονα αποτελούν άτομα οι οποίοι είναι ή ήταν καπνιστές και μόνο ένα 10% των περιπτώσεων είναι άτομα τα οποία δεν κάπνιζαν ποτέ.

Παράλληλα όμως, και εκτός από το κάπνισμα που αποτελεί την κύρια αιτία για τον καρκίνο του πνεύμονα, υπάρχουν ορισμένοι άλλοι παράγοντες κινδύνου για την νόσο. Μεταξύ άλλων,μερικοί από αυτούς είναι η ηλικία, το φύλο, οι συνθήκες εργασίας και καθολικής διαβίωσης, η έκθεση σε ακτινοβολία και το οικογενειακό ιστορικό των ατόμων για καρκινικά νοσήματα.

Όσον αφορά το μείζον κομμάτι της διαχείρισης και της θεραπείας ενός ασθενούς ο οποίος έχει ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο του πνεύμονα, βλέπουμε ξανά πως η πλήρως εξατομικευμένη διαχείρισή του είναι και πάλι το κλειδί για την επιλογή της σωστής θεραπείας. Και όταν μιλάμε για εξατομικευμένη διαχείριση, αναφερόμαστε στην ανάλυση πολλών γονιδίων προκειμένου να χαρτογραφηθεί το γονιδιακό προφίλ του όγκου κάθε ασθενούς το οποίο διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο ιατρός. Η κλινική εικόνα της νόσου την περίοδο της διάγνωσης σε συνδυασμό με τα γονιδιακά αυτά χαρακτηριστικά του ασθενούς συνθέτουν το πλήρες υπόβαθρό του  και παρέχουν σαφή εικόνα στον θεράποντα ιατρό σχετικά με τις θεραπευτικές ανάγκες του ατόμου.

Η Genekor Ιατρική Α.Ε. δραστηριοποιείται εδώ και μία δεκαετία στον τομέα της Μοριακής Ογκολογίας αναπτύσσοντας διαρκώς νέες αναλύσεις ως όπλο ενάντια στην μάχη με τον καρκίνο με την χρήση των πιο εξελιγμένων τεχνολογιών στον τομέα της Υγείας. Η πολύ-γονιδιακές αναλύσειςCom.Pl.itDXLungκαι Mo.Re (MolecularResponse) Assay έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχουν μία εκτενή πληροφόρηση με βάση την μοναδική φυσιολογία του όγκου του ασθενούς για την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας από τους θεράποντες ιατρούς.

Genekor Ιατρική Α.Ε.