Image
Loading
Image
16 Μαρτίου, 2022

Χαμηλότερος ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου με λιγότερη κατανάλωση κρέατος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο  ΚΡΕΑΣ:

Χαμηλότερος ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου με λιγότερη κατανάλωση κρέατος

Οι χορτοφάγοι έχουν 14% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο από τους κρεατοφάγους, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που συνδέει την κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο της νόσου. 

Ο Cody Z. Watling, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από 472.377 συμμετέχοντες της UK Biobank μεταξύ 40-70 ετών για να αξιολογήσουν τις συσχετίσεις μεταξύ χορτοφαγικής και μη χορτοφαγικής διατροφής με τους κινδύνους για όλους τους τύπους καρκίνου, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του προστάτη κατά την διάρκεια μας παρακολούθησης περίπου 11,4 ετών.

Σε αυτή τη μεγάλη βρετανική μελέτη διαπιστώθηκε ότι το να κάνει κάποιος χαμηλή κατανάλωση κρέατος, κατανάλωση ψαριών ή να είναι χορτοφάγος έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με τα άτομα που τρώνε κρέας τακτικά.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι:

  • Τα άτομα που δεν τρώνε τακτικά κρέας, είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου από αυτούς που τρώνε τακτικά κρέας.
  • Οι γυναίκες που είναι χορτοφάγοι είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού από εκείνες που κατανάλωναν κρέας τακτικά, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται στον χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος τους (λιγότερο παχύσαρκες).
  • Οι άνδρες χορτοφάγοι έχουν 31% χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη σε σχέση με τους άνδρες που τρώνε κρέας τακτικά, ενώ μεταξύ των ανδρών που καταναλώνουν ψάρια, και όχι κρέας είναι 20% χαμηλότερος.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι συγκεκριμένες διατροφικές συμπεριφορές, όπως η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε κρέας [και] η χορτοφαγική ή η διατροφή με ψάρια μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. σε αυτήν την περίπτωση έντερο, μαστός και προστάτης», δήλωσε η Δρ Γιώτα Μήτρου, διευθύντρια έρευνας και καινοτομίας στο World Cancer Research Fund International (WCRF), που συγχρηματοδότησε τη μελέτη με την Cancer Research UK.

Πηγή: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-022-02256-w