Μείνετε συντονισμένοι και παρακολουθήστε τις νεότερες εξελίξεις και νέα στην Μοριακή Ογκολογία.
Επιστρέφοντας στην 25η Απριλίου του 1953, σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα DNA. Τότε δημοσιεύτηκαν τα πρώτα επιστημονικά άρθρα για την δομή του DNA από τους James Watson, Francis Crick, Maurice Wilkins και Rosalind Franklin στο περιοδικό “Nature”. Οι πρώτοι τρεις βραβεύτηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, αφού ανακάλυψαν την μοριακή δομή των νουκλεικών οξέων και τον ρόλο τους στην μεταφορά της πληροφορίας σε έναν ζωτικό οργανισμό.
Η 25η Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα DNA το 2003 από το Αμερικανικό Κονγκρέσο, αναγνωρίζοντας την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος ως την μεγαλύτερη ανακάλυψη του αιώνα. Αυτή η μέρα γιορτάζεται παγκοσμίως από τότε.
Το DNA είναι το στοιχείο το οποίο εκπροσωπεί την γενετική πληροφορία που καθορίζει την βιολογική ανάπτυξη ενός οργανισμού και περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την δημιουργία του. Ως μέρος του ανθρώπινου γονιδιώματος, λειτουργεί ως ένα “εγχειρίδιο οδηγιών” το οποίο βοηθά στην ανάπτυξή μας από ένα μοναδικό γονίδιο στο άτομο που είμαστε σήμερα. Από τις φράουλες στα μικρά κουτάβια, όλοι οι έμβιοι οργανισμοί έχουν το δικό τους γονιδίωμα, που χαρτογραφεί την ανάπτυξή τους, βοηθά τα όργανα να λειτουργήσουν και διορθώνεται από τυχόν βλάβες που ενδέχεται να έχει υποστεί και κυριότερο απ’όλα: είναι μοναδικό. Εν ολίγοις, το γονιδίωμα διαιρείται σε χρωμοσώματα, τα χρωμοσώματα περιέχουν γονίδια και τα γονίδια δημιουργούνται από DNA.
“Τα γονίδια είναι σαν μία ιστορία, και το DNA είναι η γλώσσα στην οποία έχει γραφτεί η ιστορία”, λέει ο Αμερικανός συγγραφέςας, Sam Kean. Επιπροσθέτως σε αυτό έρχεται να προσθέσει ο Αμερικανός Μοριακός Βιολόγος Kenneth R. Miller, λέγοντας ότι ” Τα γονίδιά μας φέρουν την ιστορία της εξέλιξης, γραμμένη με DNA, την γλώσσα την μοριακής γενετικής, και το διήγημα είναι αλάνθαστο”.