Image
Loading
Image
14 Φεβρουαρίου, 2019

15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου και θεσπίστηκε από πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO) με σκοπό την έγερση του κοινού ενδιαφέροντος και την ορθή ενημέρωση όσον αφορά τις νεοπλασίες στα μικρά παιδιά.

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου και θεσπίστηκε από πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO) με σκοπό την έγερση του κοινού ενδιαφέροντος και την ορθή ενημέρωση όσον αφορά τις νεοπλασίες στα μικρά παιδιά.

Είναι γεγονός πως τα παιδιά προσβάλλονται από καρκίνο πολύ πιο σπάνια από τους ενήλικες και αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ότι ο καρκίνος είναι μία νόσος η οποία σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τον τρόπο ζωής και τις επιβλαβείς συνήθειες των ατόμων (π.χ. το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και οι κακές διατροφικές συνήθειες, η έκθεση σε χημικές ουσίες ή σε υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία κλπ.),  στις οποίες δεν δύναται να επιδοθεί ένα μικρό παιδί. Στην Ελλάδα εμφανίζονται περί τα 300 περιστατικά παιδιών που πάσχουν από ποικίλες μορφές καρκίνου ετησίως, αριθμός ο οποίος ανέρχεται στις 250.000 σε παγκόσμια κλίμακα. Παιδικός ονομάζεται κάθε τύπος καρκίνου ο οποίος διαγιγνώσκεται σε παιδιά κάτω των 15 ετών . Το ποσοστό των παιδικών καρκίνων συγκριτικά με το γενικό σύνολο των καρκινοπαθών κάθε ηλικίας αντιστοιχεί στο 0,5-4,6%.

Οι πιο συνήθεις μορφές παιδικού καρκίνου είναι η λευχαιμία, τα λεμφώματα, οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος, τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα), οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα), οι όγκοι νεφρών και οι όγκοι των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing) . Οι λοιπές μορφές καρκίνου (π.χ. μαστού, πνεύμονα, εντέρου κλπ.) είναι εξαιρετικά σπάνιες στα μικρά παιδιά και προσβάλλουν σε μία συντριπτική πλειοψηφία μόνο τους ενήλικες.

Η ανάπτυξη καρκίνου κατά την παιδική ηλικία δεν έχει συνδεθεί με πολλούς γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Κυρίως η εμφάνιση του καρκίνου έχει να κάνει με την γενετική σύσταση του ατόμου, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η πιθανή υπάρχουσα γενετική προδιάθεση (οικογενειακό ιστορικό καρκίνων). Κλινικές μελέτες έχουν δείξει όμως ότι η ύπαρξη ορισμένων ιών μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός νεοπλάσματος σε νεαρή ηλικία (π.χ. Epstein-Barr, HIV, Ηπατίτιδα-Β, έρπης).

Ένας παράγοντας ακόμα ο οποίος επηρεάζει σημαντικά είναι ο ρόλος της ακτινοβολίας στον παιδικό καρκίνο. Η ακτινοβολία με ακτίνες Χ πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά κατά την διάρκεια της κύησης. Έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά που δέχτηκαν ακτίνες Χ (π.χ. λόγω ακτινογραφίας)  όταν ακόμα βρίσκονταν στην κοιλιά της μητέρας τους, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λευχαιμία και συμπαγείς όγκους σε σύγκριση με άλλα παιδιά.

Η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή διαχείριση έχουν καταστήσει τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας μία ιάσιμη ασθένεια στο 70% των κρουσμάτων στις χώρες του δυτικού κόσμου. Καθήκον μας αποτελεί πάντα η αδιάλειπτη έρευνα και η εκμετάλλευση των ραγδαίων τεχνολογικών επιτευγμάτων στον τομέα της ογκολογίας ώστε να καταστεί η ασθένεια πλήρως ιάσιμη στο εγγύς μέλλον για τους παθόντες κάθε ηλικίας.